Opis

Projekt digitalizacije "Karlovačkog tjednika", lokalnih novina s najdužom tradicijom izlaženja i najopsežnijim izvorom informacija o životu lokalne zajednice započeo je 2008. godine. Uz financijsku podršku Grada Karlovca, Ministarstva kulture i uz svesrdnu pomoć Karlovačkog tjednika d.o.o., u prvoj fazi je skenirano i u čitljivi tekst pretvoreno oko 25.000 stranica. U drugoj fazi, prelaskom na novu platformu, nastavili smo s digitalizacijom Karlovačkog tjednika do 2008.g, a u trećoj fazi plan je digitalizirati sve do tekućeg broja. Digitalizacija je realizirana u suradnji s tvrtkom ArhivPro d.o.o. iz Koprivnice.

Prvi broj Karlovačkog tjednika izašao je 3.7.1953.g. i neprekidno izlazi sve do danas. Tiskan je u nakladi od 4000 primjeraka pod uredničkom palicom Božidara Kožara kao glavnog i Franje Lasića kao odgovornog urednika. Od samih početaka uz profesionalne novinare surađivali su brojni kulturni i javni djelatnici poput Milana Radeke, Gaje Petrovića, Stjepana Mihalića, Georgija Para i dr. Prve ilustracije objavljivali su poznati karlovački slikari poput Alfreda Krupe, Đorđa Petrovića, Petra Skutarija i dr.

Karlovački tjednik proglašen je najboljim lokalnim listom 1963., 1964., 1965. i 1966. i 1968. godine. Karlovački tjednik povremeno je uvodio i različite priloge poput „Svjetla“, časopisa za umjetnost, kulturu i nauku Matice hrvatske (1965. – 1971.), satiričkog fašničkog „Ričeta“ (1963.), zatim priloge o susjednim općinama (Ozalj, Vrginmost, Slunj i Vojnić) i tadašnjim većim karlovačkim poduzećima (Jugoturbina, Komunalno, Pamučna industrija Duga Resa i dr.). Od 6. 5. 1962. godine proradila je i radio stanica u sklopu „Karlovačkog tjednika“ i ona je znatno unaprijedila informiranje u gradu pa i šire, a osobito se iskazao tijekom izvještavanja u Domovinskom ratu. Od 1991. godine odvaja se Radio Karlovac, a nakon postupka likvidacije osnovano je javno poduzeće „Karlovački tjednik“. Od 1. 2. 2017. godine, navedeni mediji posluju pod novim imenom te u okviru novog i moderniziranog portala www.karlovački.hr, koji će objediniti Karlovački tjednik i novi naziv za radio, “Prvi karlovački” koji sada uključuje novu radijsku shemu i programsku osnovu.

Digitalizacija Karlovačkog tjednika veliki je zalog karlovačke knjižnice u razvoju karlovačke kulture i čuvanja kulturne baštine, kao i dostupnosti informacija u proučavanju zavičaja. Karlovačka knjižnica stoga nastavlja s projektom digitalizacije.